sobota 31. ledna 2015




Zamyšlení pro Tebe: Být věrný a oddaný vyžaduje kus odvahy a pevnou vůli. Chce to cvik, ale také touhu. Pokud víš, že to, co děláš, je správné, pomáháš tím ostatním, učíš sám sebe, měníš svět v lepší svými skutky, máš tam přátele, kamarády… Je tvá činnost plodná a požehnaná.
Druhý skautský zákon znamená také být věrný a oddaný svým přátelům, svým bližním, družině, oddílu. Je to věrnost i Nejvyšší Pravdě. Znamená to být i hrdina v boji při obraně dobra (zastání se, umět říci ne špatným věcem, respekt k druhým…).
 Je to jako v tom příběhu. Tvé překotné rozhodnutí (zláká Tě jiná představa, možnosti, které jsou jen dočasné a ty si to v tom okamžiku neuvědomuješ nebo uvědomuješ a vzdáš se toho, co děláš léta) může znamenat rozpad soudržnosti např. ve skupině, oddíle, družině. Vytratí se smysl dobrého konání… Začti se do příběhu:


Byla jednou jedna mladá rostlinka. Vypadalo to, že z ní jednou vyroste velký strom. Měla přesně čtyři lístky. Čtyři krásné listy, které se třpytily v ranní rose a v slunečních paprscích.  Ty čtyři lístky spolu dobře vycházely a často si spolu povídaly. Jednou se ten největší a nejkrásnější z nich (byl tak trochu „mluvčím“ skupiny) rozhodl, že mu voda vadí a že se musí před ní chránit.  Zbylé tři listy nechtěly odporovat a byly tak hloupé, že se bez rozvahy podřídily svému kamarádovi. Zavedly si důmyslný systém deštníku: Když bylo hezky, deštník se zavřel. A když hrozil déšť, deštník se rozevřel. Bohužel, malý ubohý stromeček začal bez deště chřadnout, až uschl.

Jak to máš?:
Jsem ochoten pro svoje přesvědčení snášet nepříjemnosti od ostatních? Nestydím se občas mezi ostatními za svoje ideály, za to, že jsem skaut? Stydím se nosit skautský kroj? Neposmívám se těm, kteří mají své náboženské nebo jiné přesvědčení? Jak je to s mojí věrností kamarádům a přátelům? Nepodléhám deformovanému veřejnému mínění, podporovanému sdělovacími prostředky? Jsem ochoten znovu a znovu se nasazovat pro práci v družině, oddíle, středisku či jinde i když se mi momentálně nedaří?


Nejkrásnější slova, které vystihují druhý skautský zákon jsou:

„Kdo je věrný v maličkosti, je věrný i ve velké věci.“ (Lk 16,10)

To, co děláš, může být malá věc a malé i tvé srdce;
anebo to může být velká věc a velké i tvé srdce;
Můžeš dělat velké činy s malým srdcem
i maličkosti s velkým srdcem.

Dělej celým srdcem ty nejmenší věci, které děláš.
Někdy je snadné být věrný ve velkých věcech,
ale těžší zůstat věrný v maličkostech.


 Úkol: Sepiš si na papír, kterým hodnotám (a proč jsou pro Tebe důležité) chceš být oddaný celý život. Přines svůj list na schůzku 5.2, kde se o tom pobavíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat